Zašto smo izgubili autoritet kod svoje djece i kako ga vratiti?

Imati petero djece je privilegija. Privilegija odgajanja različitih karaktera i suočavanja s raznim oblicima ponašanja (problematičnih, usudim li reći?)
Znači li to da ponekad izgubim kontrolu nad svojim leglom? Definitivno!

Da razjasnimo jednu stvar, roditelji nisu savršeni, djeca nisu savršena! Jedina stvar koja je savršena je naša ljubav prema njima (i njihovi zagrljaji i poljupci)

Spomenuvši sve to, mislim da naljepši dar koji možete dati djetetu jest provesti vrijeme s njim. Bez obzira na to, koliko ja volim provesti vrijeme s njima i koliko se borim za to vrijeme, događa se da posao, zdravlje, briga o bolesnim roditeljima i druge stvari, preuzmu kontrolu nad mojim majčinstvom. U takvim situacijama često se desi izgubim kontrolu i da djeca počinju da zanemaruju moj autoritet.
To je vrijeme kad se prihvatim uzdi! Obično ove situacije obećavaju  dugu i zamornu vožnju, s mnogo rupa i opasnih zavoja, ali ima i svoj kraj kao i sve druge vožnje! Imajte to na umu!
Evo praktičnih koraka koje ja preduzmem:

1. Sedlanje konja
Ovisno o dobi djeteta i stupnju gubitka autoriteta, obično porazgovaram sa djetetom kojem objasnim što se dogodilo... (bila sam zauzeta drugim stvarima, i zapostavila provoditi vrijeme s tobom), što je rezultiralo... (primjetila sam određene načine ponašanja koji utječu na našu komunikaciju te skladne odnose), a desit će se... (nakon što im kažem da ih volim, uvjerim ih da planiram preuzeti kontrolu, objašnjavajući što detaljnije koje posljedice mogu očekivati).

2. Uzjašite konja
Nakon što odlučimo posljedice za određeni tip ponašanja zajedno s mužem, dajemo im jasna pravila. Usredotočimo se na pozitivu, ohrabrujemo željeno ponašanje, te iskazujemo neograničenu ljubav prema djetetu.

3. IIIIha!
Držim se obećanja (posljedica i nagrada). To je vrijeme u kojem sam iznova testirana. U početku je to vrlo teško, jer dijete vjeruje ako ono iskazuje više negativnog ponašanja (ili je glasnije) bit će po njegovom. Upravo je to ključno vrijeme kad ne treba posustati, a ipak djetetu dati neizmjernu ljubav. Neka od moje djece su bili tvrdoglaviji od druge, ali na kraju sve dođe na svoje uz veliku dozu strpljenja, ljubavi i pozitivne podrške.

Imajte divan i sretan dan roditeljstva!

Svidjeće vam se još neki od naših postova...