Intervju sa mađioničarem

Dragi naši, danas imamo priliku razgovarati s mađioničarem Vanjom. Postavili smo mu sva važna pitanja o njegovom fascinantnom poslu. Mađioničar Vanja se bavi čarolijom već 6 godina diljem BiH, kao i u zemljama regije, a čak je radio i u nekim Skandinavskim zemljama. Njegove predstave donose mnogo smjeha, zadovoljstva i mašte kako djeci, tako i roditeljima. Na njegovim predstavama nema samo promatrača, svi aktivno sudjeluju u kreiranju čarolije, ostvarivanju želja i podsticanju maštarija, a djeca su zvijezde svakog trika. 

PartyTimeBH: Kako je to kad si mađioničar?
Mađioničar Vanja: Uvijek zanimljivo, to ti je kao da uvijek radiš, 24/7 jer ljudi te prepoznaju i bez odijela i uvijek traže da im pokažeš neki novi trik. Za nekoga bi to bilo zamorno ali ako uživaš u onome što radiš, kao ja, onda je sve to jedna velika zabava i uživancija. Najbolje je kad naiđem na publiku koja zaista uživa u čaroliji i voli biti iznenađena, te vidiš na njihovim licima istinsku reakciju uživanja i iznenađenja.

PartyTimeBH: Koliko trikova znaš?
Mađioničar Vanja:Uhh, to je teško pitanje, ponekad se i sam iznenadim koliko trikova znam i imam, naročito kad organiziram svoje rekvizite, tek tada vidim koliko sam ih skupio svih ovih godina. Ili kad uzmem svakodneve stvari, poput viljuške, gumice itd i počnem s njima izmišljati i izvoditi nove trikove... uglavnom teško je izbrojati.

PartyTimeBH: Jesi li nekad nekome otkrio kako se neki trik radi?
Mađioničar Vanja:Naravno, ali nemoj to odati nikome jer je to samo naša tajna. Ponekad me unajme roditelji da njihovu djecu naučim trikove, a desi se i da sretnem neku djecu koja su skroz opčinjena trikovima kao ja, pa ih naučim poneku stvar, jer me jako podsjećaju na mene kad sam počinjao.

PartyTimeBH: Šta najviše voliš u svom pozivu mađioničara?
Mađioničar Vanja:Izraz iznenađenja na licu gledatelja, ne ono tipa: "E, baš nas je nasamario", nego onaj istinski izraz uživanja na licima publike. Obožavam kad inspiriram djecu na maštanje, kreativnost i sanjarenje, neki njihovi prijedlozi, ideje i savjeti prilikom izvođenja trikova su famozni. Ali mislim da mi je daleko najdraže kada se roditelji prodruže djeci na predstavama i zajedno dijele te čarobne momente.

PartyTimeBH: Koliko često vježbaš?
Mađioničar Vanja:Dnevno barem 2h, ali to se pretvori u nesvjesnu vježbu koja traje po cijeli dan pogotovo sa rekvizitima koje mogu nositi sa sobom i onako usput vježbati. 

PartyTimeBH:  Koliko si do sada predstava izveo?
Mađioničar Vanja: Od samog početka? Zaista ne znam, bilo ih je puno, jedino znam da izvodim oko 200 predstava godisnje

PartyTimeBH: Koliko dugo si vježbao najteži trik?
Mađioničar Vanja: Neke zahtjevnije trikove i tehniku znam nekad vježbati i po par mjeseci prije nego se osjećam sigurnim da mogu odlično izvesti trik. Osim tehnike potrebno je vježbati i prezentaciju samog trika, priču. Nije samo trik naučiti trik i pokaziti ga nekome, on mora imati i svoju priču, pozadinu. Većinu svojih trikova mjenjam redovito, što ih češće izvodim primjetim stvari koje bi se mogle promijeniti, stvari koje bi mogle trik učiniti zanimljivijim, efektnijim.

PartyTimeBH:  Kako odlučuješ koji trikovi idu u predstavu?
Mađioničar Vanja:Obično zamislim neki scenarij, priču koju bih želio ispričati pa gledam kako da uklopim koji trik. Na početku je to bilo samo nasumično izvođenje trikova, koji nisu bili povezani jedni s drugim, no s godinama iskustva broj trikova i rekvizita se širi i dobiješ uvid kako bi pojedini rekvizit ili njih više mogao iskoristiti u nekoj priči. Ponekad to dovodi i do inspiracije za nove trikove i rekvizite koje trebaš da ih iskoristiš u trikovima.

PartyTimeBH: Možeš li nas naučiti neki trik?
Mađioničar Vanja:Naravno da mogu,...ali nikome ne smiješ odati tajnu :)