Slatki jadi

Već dugo razmišljam kako da sročim ovaj blog post. Ima toliko moćnih primjera da jednostavno nisam bila sigurna koji bi bio najbolji za navesti, a onda se desila sljedeća dogodovština:

radili smo na opremanju i pripremanju našeg novog prostora (stvaraona PartyZona). Jedan od naše starije djece je bio sa nama i pomagao nam. Kad smo svi ožednili otišao nam je kupiti sokove za osvježenje, a da bi se osjetio važnim, odraslim i odgovornim odlučio je sebi kupiti energetsko piće (Red Bull ili nešto slično). Iako on zna da sam ja, lično protiv takvih potpuno vještačkih pica i hemije, htio je eksperimentirati sa svojom novo-nađenom slobodom. Nakon izvjesnog vremena, dok je piće počelo utjecati na njega, od svih tjelesnih funkcija koje su zamrle, jedna se otela kontroli-njegov jezik je radio prekovremeno!
Čak štaviše, toliko je naporno proradio da smo morali da ga savjetujemo da bi bilo pametno da se kontroliše ukoliko ne želi izgubiti druga koji je došao sa njim da nam pomogne. :D
Da, smijemo se tome, on je prvi koji je sam uvidio 'moć' pića na svom organizmu. Nepotrebno mu je pominjati dobre ili loše strane, imao je priliku iz prve ruke osjetiti na svom jeziku. HA!
Željela sam pomenuti ovu temu, jer mislim da roditelji nisu svjesni koliko hrana (prvenstveno šećer u hrani i piću) ima negativan utjecaj na djecu. Nebrojeno puta nam se desilo na rođendanima da smo imali super zabavu sve dok se djeca nisu prihvatila Coca Cole, sokova, slatkiša i torte, a onda nekako sve izmakne kontroli. Djeca jednostavno nemaju tu snagu kontrolirati moć šećera u njihovim tijelima. To je obično i vrijeme kada animatori završavaju svoj udio u zabavi.
Ne samo da je taj šećer krivac za svu jurnjavu, besciljno trčanje i skakanje kod djece, nego i za 'pad' energije koji se desi neposredno nakon njegovog dejstva.
Naravno, svako dijete reagira drugačije na gore pomenuti šećer (kao što se moglo vidjeti iz primjera mog pričljivog sina), ali u biti, on utječe na sve nas i to ne pozitivno.
Roditelji, pazite na šećer i na sugar-buzz koji daje vašem djetetu, ako možete zaobiđite ga! Zamjenite slatkiše voćem, one tzv.100% sokove cjeđenim, primjetit ćete predivnu razliku u ponašanju vaše djece i druge djece sa kojima proslavljaju svoje rođedančiće. A vaš posao će uvelike biti olakšan!

Uživajte u predivnom danu roditeljstva sa svojom djecom!

Svidjeće vam se još neki od naših postova...