Curice to mogu!

Već neko vrijeme razmišljam o našim djevojčicama, kćerkama. Gledam svoju kako se pred mojim očima lagano, ali sigurno pretvara u jednu mladu ženu. Dok je promatram u svoj toj metamorfozi razmišljam ako sam učinila ono što je bilo najbolje po pitanju njene budućnosti. Obzirom da nas posao vodi na mnoge i raznovrsne zabave, rođendane itd. Primjećujem trend za koji se pitam koliko sam i sama kriva. Svim djevojčicama se za takve vesele prilike poklanjaju 'ženski' pokloni!! Ne sjećam se da sam vidjela tehničko-inženjerske vrste poklona za djevojčice do sada. Dječaci dobijaju (između ostalog), Minecraft priručnike, Lego aute, avione, gradove, Monopoly igru, robote itd. Djevojčice dobijaju šminku, peglu, kuhinju. Da li sam i ja sama kriva za predispoziranje svog djeteta igračkama koje sam joj kupovala kao maloj? Zaključak je poražavajući! Da, jesam! Kupovala sam joj lutkice, dok je ona htjela da se igra autićima sa svojom braćom, kupovala sam joj kuću sa namještajem, kupovala joj čajni set, sudiće i krevetiće za bebe. Bilo je tu i knjiga, kreativnih poklona (poput pravljenja nakita, čestitki, dekoracija), pa i Lego setovi, ali to su bili Lego Friends, Lego princeze i sl.
Igrala se ona uglavnom sa dječacima, voljela je da se obuče kao nogometaš (dres, dokoljenice i kopačke), provodila je sate u igri sa vlakovima i trkaćim stazama, išla je na karting i bila jedna od boljih vozača, penjala se po drveću sa braćom i prijateljima, sve u svemu, sveobuhvatno djetinjstvo. No, ne mogu prestati da samu sebe pitam, da sam joj kupovala više igračaka koje se bave rješavanjem tehničko-inžinjerskih izazova, da li bi imala više sklonosti ka njima? Da li sam ja kao roditelj, nehotice svoju kćerku predispozirala za sklonosti i vještine koje posjeduje danas? Da li sam ih mogla promjeniti da sam imala malo šire vidike?
Ja sam ZA djevojčice inžinjere, predsjednice, premijere, ministrice, arhitekte, znanstvenice,... one to mogu, pametne su, sposobne i talentovane. Dajmo im šansu da to i dokažu! Ako nam jasno daju do znanja da im to ne paše, odlično! Vjerujte mi, ne želite se zapitati kada jednom odraste da li je mogla postići više, a sve što ste vi trebali učiniti jeste kupovati druge vrste igračaka i izložiti je drugačijim utjecajima.