Obiteljske aktivnosti

Nedavno sam razgovarala sa nekim mamama koje su izrazile svoje zanimanje na temu kako kvalitetno provesti vrijeme sa svojom djecom. Toliko toga je već napisano na tu temu da sam odlučila da napišem par praksi kojima se naša obitelj bavi a onda listu ideja koje vam mogu biti od pomoći.
U našoj obitelji imamo dvije vrste zajedničkih obiteljskih aktivnosti. Jedno zovemo 'me time',  a drugo 'family time'. Uz to imamo i neke obiteljske tradicije koje smo započeli usvojili ili izmislili na zadovoljstvo svih. Istina je svaka od ovih aktivnosti zahtjeva vrijeme, planiranje i napor, ali ako uzmemo u obzir da nam je obitelj najvažnija onda je lako posvetiti potrebnu pažnju ovim aktivnostima.
Osobno vrijeme-'me time', obično organiziramo jednom mjesečno (po potrebi sa tinejdžerima i češće) sa svakim djetetom posebno. Dakle, ona ili on ima pažnju jednog roditelja samo za sebe. Ukoliko nam je bitno da porazgovaramo o tekućim problemima s kojima se dijete susreće onda organiziramo odlazak na piće i kolače na neko mirno mjesto gdje možemo nesmetano razgovarati. Ako pak, nema nekih evidentnih izazova u ponašanju djeteta onda im damo izbor gdje, kada, i s kojim od roditelja bi željeli provesti to posebno vrijeme. Nekada je to karting staza, kuglanje, kupovina, pravljenje kolača i sl. Najvažnije da je sva naša pažnja usmjerena ka to djetetu i onome o čemu on/ona želi razgovarati. Telefon je isključen, a internet ne postoji tih 2-3 sata.
Family time je vrijeme koje barem jednom tjedno provodimo zajedno. Postaje nam sve veći izazov u neke aktivnosti uključiti tinejdžere, ali nam još uvijek i to polazi za rukom. To je vrijeme kada čitamo zanimljive knjige zajedno i naglas, gledamo film koji nas se sve jako dojmio, igramo karte ili neke druge igre, glumimo, oblačimo se u kostime, slikamo, snimamo, idemo na koktele ili ih pravimo, večere,...
Neke od naših tradicija su napraviti kolaž slika sa ljetnog/zimskog odmora, palačinke nedjeljom, mladi MasterChef (kada djeca kuhaju za roditelje, a onda mi ocjenjujemo koje jelo je najbolje), dan bez posla i škole na rođendan bilo koga od članova obitelji, sa željenim aktivnostima cijeli dan, večera zahvalnosti naše obitelji, 24 filma, aktivnosti ili knjige od 01.12-24.12., maskiranje za Halloween, tajni dobročinitelji (obično za neke praznike svako dobije osobu za koju bi trebao da čini usluge i dobra djela jedan dan ili period), advent putovanje u decembru, anđeli na jelki (svako dijete ima svog anđelka kojeg stavlja na jelku kad je kitimo), pjevanje u autu dok putujemo, raspored dnevnih/tjednih obaveza u kući, i još mnogo toga.
Tako to izgleda kod nas, a tu su i pomenute aktivnosti koje možete uvesti u svoj obiteljski život. Nagrade su uvelike nadmoćnije nad bilo kakvim žrtvama!
1. Otiđite sa svojom djecom na neku utakmicu vaterpolo, košarku ili bilo koje druge igre.
2. Odvedite djecu na tajanstveno putovanje. Dajte im tragove kako se približavate cilju. To može biti nešto jednostavno kao sladoled ili odlazak na igralište, ili izlet u muzej ili zabavni park.
3.Napravite obiteljsku predstavu.
4.Neka vaša djeca pripreme obrok i posluže ga vama i vašem suprugu, u stilu restorana.
5. Zasadite neke biljke ili cvijeće (u zatvorenom prostoru u lončanicama ili vani ako imate mogućnost).
6. Upoznajte obitelj prijatelja jednog od vaše djece, pozovite ih na roštilj.
7. Neka vaša djeca fotografiraju neki vaš odlazak u prirodu, naprave foto album - i osmisle opise slika.
8. Organizirajte zabavnu potragu za blagom.
9. Otiđite u prirodu i slikajte krajolik. Razvijte slike, izvadite boje i pokušajte naslikati pejzaže sa slika koje ste slikali.
10.Otiđite na vožnju biciklom koja završava s piknikom.
11. Za djevojčice: napravite spa - bojite jedna drugoj nokte, frizirajte kosu, pustite je da stavi šminku na vas.
12. Napravite igre s preprekama i neka se svaki član obitelji natječe za najbolje vrijeme.
13. Napravite obiteljski bilten, koji biste slali daljnjoj rodbini i prijateljima.
14. Planirajte tajno iznenađenje za nekoga. Na primjer, skuhajte jelo za nekoga ili pokosite travnjak, bez da oni znaju tko je to učinio.
15. Kampirajte u svom dvorištu.
16. Neka vam djeca pomognu da obojite njihovu sobu. Neka izaberu boje, možda ih to udobrovolji da je i očiste poslije.
17. Pecite kolačiće, kruh ili tortu.
18. Neka djeca dizajniraju obiteljski grb.
19. Otiđite klizanje ili rolanje.
20. Igrajte se raznih igrara! Svako dijete bira igru, igrate svaku po 15 minuta.