Važnost uzimanja vremena za sebe

Imate li kad osjecaj da sve što radite po cijeli dan, svaki dan jeste posao, posao, posao s puno odricanja na štetu vaših hobija i interesa?

Ja ga imam! S druge strane, istog trenutka kad uzmem pauzu da zadovoljim svoje interese osjecam se krivom i da sam iznevjerila djecu kao majka. Dugo je trajao taj zacarani krug krivnje, optužbi i nezadovoljstva, sve do jednog razgovora sa osobom koju sam smatrala Super Mamom. Prva stvar koju je ponudila kao izlaz iz nezahvalne situacije jeste da striktno, bez pogovora uzimam vrijeme za sebe. "To je jedini nacin da ostanem razumna, produktivna, i puna entuzijazma provodeci vrijeme s svojom djecom.

Sad, kad su moja djeca gotovo odrasla, vidim nevjerojatnu mudrost u savjetu koji mi se dala pred puno godina. Uspostavila sam rutinu (koliko god mi druge obaveze dopuste) provođenja vremena baveći se hobijima (barem jednom tjedno, ako ne i češće), barem sat masaže tjedno u salonu, te izlazak s mužem barem jednom tjedno. Slijedeći svoje interese na redovnoj osnovi, dobila sam određenu kvalitetu života, te se ne osjećam više samo kao majka i supruga, već i individua s interesima i hobijima. Masaže mi daju osjećaj da sam vrijedna svog tog maženje. Redovni izlasci s suprugom jačaju i grade naš odnos dijeleći posebne trenutke zajedno.

Ostalih dana osjećam više inspiracije da povučem svoj teret, i da budem oslonac djeci. Kad imaš nešto čemu se veseliš i nadaš, lakše prolaziš kroz nekad zamorne dane. Isprva je bilo teško, osjećaji krivnje su bili porazni, no potisnula sam ih govoreći sebi, "treba ti ovo vrijeme da bi imala više strpljenja i razumijevanja za klince". Definitivno je upalilo,postala sam strpljivija majka s više razumijevanja za svoju djecu. Krivnja je nestala i moja veza s djecom je jača. Bilo je tu i kratko razdoblje kada su se djeca morala naviknuti na te promjene. Još uvijek se sjećam njihovih šokiranih lica  s izrazom nevjere; Mama radi nešto, a da nema veze s nama. Par mjeseci kasnije su prihvatili, i zahvalniji su za vrijeme provedeno zajedno, ne uzimaju me zdravo za gotovo kao ni ja njih.

Imajte divan i sretan dan roditeljstva!

Svidjeće vam se još neki od naših postova...