TV ili ne TV, pitanje je sad?

Neki dan me je prijateljica zamolila da joj pripazim 6god. kćer na nekoliko sati. Naravno, složila sam se, ali nisam uzela u obzir da sam potpuno zaboravila kako je brinuti se za šestogodišnjakinju. Neke stvari su odmah postale kristalno jasne, najviše zastrašujuće su TV emisije za djecu. Listali smo kroz kanale, pokušale naći nešto za nju. Ubrzo smo zaključili da ne postoji ništa ili dovoljno zabavno ili dovoljno pametno da jedno dijete od 6 godina može išta naučiti. Tužno! Djeci te dobi su potrebne kvalitetne aktivnosti i programi a nismo mogli naći ništa na 300 kanala kablovske TV. Neke emisije su toliko bez srži da je moj sin (13 god.) izjavio, "Mama, molim te isključi, ovo zaglupljuje!"
Nisam mogla sjediti i dopustiti joj da gleda programe koji vrijeđaju njenu intreligenciju, pa sam pribjegla kreativnim aktivnostima. Izvukli smo papire, bojice, olovke, idemo bojati! Nakon nekog vremena me je zamolila da je nacrtam po licu. Bila je zadovoljna svojom maskom!
Došlo je vrijeme za još malo kreativnosti, izvukli smo LEGO i Duplo kockice. Bio je to izazov na početku, jer su bila građevinska vozila koje je bilo potrebno montirati šarafcigerom. Moji dečki i Vanja su joj pokazali nekoliko modela i uzeli korak po korak instrukcije iz kutije. Vanja je sjeo na pod s njom i počeo graditi svoje vozilo. Ohrabrena sudjelovanjem odraslih, sretno je počela pjevušiti i graditi nekoliko kreacija. To je bilo to! To je sve što je bilo potrebno! Malo sudjelovanja, uloženo vrijeme i kreativne mogućnosti. Oni trebaju tako malo da bi naučinili puno!
Njezina kreativna strana je bila potaknuta! Bio je to prekrasan prizor. Uskoro je Vanja morao ići ali ona je nastavila graditi i igrati se, izmišljajući igre s malim Duplo ljudima. Bila je radost gledajući je u svijetu mašte i stvaranja, unesena u igru, u zoni gdje djeca uče kroz svoju maštu. Ubrzo nakon što smo jeli, prijateljica je došla po nju. Nije htjela da ide! Moje srce je bilo zadovoljno. Ništa od onoga što smo radile zajedno nije uzelo previše moje energije, to je nešto što smo kreirale u hodu, u trenutku. Bilo mi je jasno da bi jedna lista aktivnosti mogla biti korisna drugim roditeljima kada iscrpe sve ideje. Dok sam još bila u tom kreativnom raspoloženju sastavila sam popis za brzo rješenje poželjnih aktivnosti za djecu kada jednostavno ne želite da gledaju besmislene TV emisije:

1. Slikanje bez ruku. Zalijepite kist za upravljač autića na daljinsko, ili je vežite za konac, ili ga držite u ustima dok slikate.

2. Naučite svirati instrument! Da, već imate instrumente, u kuhinji! Lonci, poklopci, varjače, itd.

3. Napravite tajna skrovišta tako što ćete prebaciti plahte preko stola ili stolica. Ili iskoristite jastuke sa kauča i fotelja za utvrdu. Neka mašta proradi! Uvucite se s djetetom u zamak, skrovište i počnite sa pričom, dajte djetetu šansu da je završi, napravite knjigu u tom skrovištu, crtajući ili slikajući, ili izrezujući slike iz magazina.

4. Napravite lutkarsko kazalište od čarapa. Dodajte ping pong oči, kosu od vune i usta od kartona. Kad završite lutke napravite scenu od velike kutije, nekoliko pozadina i vježbajte priču nekoliko puta, a onda pozovite sve ukućane na predstavu.

5. Igrajte se igara koje stimuliraju korištenje velikih riječi. Jako su zabavne. Razdvojite ih na slogove naučite značenja, igrajte za poene. Pogađajte značenja...

6. Napravite društvenu igru vaše obitelji. Ako imate manju djecu, pojednostavite je, za stariju djecu dodajte malo teža pitanja. Možete dodati šale koje sama vaša obitelj zna, imena, omiljena mjesta, omiljena jela, štogod vi odlučite.

7. Napravite umjetničko djelo od ljepila i soli. Prvo ide ljepilo, onda sol. Možete sol obojati da bude još zanimljivije

8. Napravite piknik u dnevnoj sobi. Da, piknik. Prostrite dekicu na pod, poslužite jelo koje se lako jede prstima.

9. Napravite smješna lica. Nađite obiteljske fotografije ili skinite neke s kompjutera, možda čak možete izrezati iz magazina. Izrežite oči, usta nos itd. Posebno. Izmješajte ih i napravite razna lica, ljude i izmišljene ličnosti. Dajte im imena, napravite priče.

10. Pripremite Talent Show, snimite dijete i poslije zajedno gledajte kao da je Talent Show na TV-u. Postavite na Youtube, pozovite rodbinu i prijatelje na gledanje.

A ako to sve nije dovoljno ovdje je popis divnih dječijih filmova koje možete gledati kao obitelj:

Sound of Music (Moje pjesme moji snovi, o Von Trapp obitelji)

Bambi

Mrs. Doubtfire

Čarobnjak iz Oza

May Poppins

Lassie

Inside Out (crtani film o našoj podsvijesti)

ET

Pollyanna

Little Lord Fauntleroy

Old Yeller

Alice in Wonderland

The Princess Bride

Annie

Spirit-film o nevjerovatnom konju